Social Icons

www.isvecteyasam.com

14 Nisan 2013

Emniyet kemerini kim bulmuş? İsveç İnovasyonu #1

Nils Bohlin ve emniyet kemeri
Evet, evet, emniyet kemeri bir İsveç inovasyonu. Hani şu an arabalarda kullandığımız yada kullanmadığımız 3 noktadan bağlı emniyet kemeri.. İşte o.

Aslında biraz geriye gidersek, emniyet kemeri 1900'lu yılların başında amerika mühendis George Cayley tarafından bulunuyor. Gerçi patenti ilk olarak başka bir Amerikalı olan Edward J. Claghorn tarafından alınmış. 

Sonraki yıllarda birçok ülkeden birçok mühendis yeni tasarımlar üretmişler. 

Şimdilerde kullandığımız emniyet kemeri ise ilk Volvo şirketinden Nils Bohlin tarafından geliştiriliyor. 1959 yılında Volvo Cars tarafından tanıtımı yapılıyor. 

Bu kemerin ilk kullanıldığı araç Volvo PV544. Fakat emniyet kemerinin ilk standart olduğu araçsa Volvo 122.

Daha sonra Volvo, emniyet kemeri tasarımlarının diğer araç üreticileri tarafından da ücretsiz olarak kullanılabilmesine karar veriyor.

Bildiğiniz gibi bugün emniyet kemeri araçlar için olmazsa olmaz, uluslar arası standart ve binlerce insanın hayatını kurtarmakta.

Vikipedi'den Türkiye'de emniyet kemeri hakkında bir iki not:

- 18.06.1986 tarihinden itibaren "şehirlerarası karayollarında otomobil ve tescil bakımından otomobil gibi işlem gören arazi taşıtları ve minibüslerde sürücüsü ve yanında oturan yolcular için" emniyet kemeri uygulaması başlatıldı.

- 01.01.1992 tarihinden itibaren "şehir içi yollarda da ticari otomobil ve minibüsle yolcu taşımacılığı yapan araç sürücüleri hariç, otomobil ve otomobil gibi tescil işlemi gören arazi taşıtları ve minibüs gibi taşıtların sürücüleri ile ön koltuğunda oturan yolcularına" emniyet kemeri takma zorunluluğu getirildi.

- 01.01.1998 tarihinden sonra üretilen minibüslerin arka koltuklarında, kamyon, kamyonet, çekici ve şehirlerarası otobüslerde emniyet kemeri kullanımı yönetmelik kararı ile zorunlu kılındı.


Ilk Emniyet Kemeri Tasarimi
(Patent Basvurusundan)
Modern emniyet kemerli ilk arac
Modern Emniyet kemerinin standart olarak sunuldugu ilk arac

0 yorum yapıldı!.:

Yorum Gönder

 
Blogger Templates