Social Icons

www.isvecteyasam.com

04 Mayıs 2013

İstanbul'da Viking İzleri..



Ben bunu uzun zamandır yazayım diyordum, hatta yazıya başlamıştım ama sonrasında pek beğenmediğim için birde vakit bulamadığım için hep vazgeçmiştim. Kısmet bugüneymiş demek ki.

Hepinizin bildiği üzere bu İskandinavya halkları, yaklaşık bin sene önce vikingler diye anılıyorlardı. Her ne kadar İsveçliler son savaşlarını 200 sene önce yapmış olsalar da, o zamanın Vikingleri savaşı, talanı pek seviyorlarmış. Pagan dinine sahip vikingler bir süre sonra doğu topraklarında yer alan fakir halkları talan etmekten, sömürmekten bıkıp usanmışlar ve yeni maceralara atılma isteği duymuşlar.

O zamanın Norveçli Vikingleri, almışlar başlarını batıya, zengin topraklara yönelmişler. Bugünkü İsveç topraklarında yaşayan Vikingler ise dahada doğuya doğru yol almışlar. 

Batıya giden Norveçli Vikingler önce dinsiz İngiltere topraklarını talan etmişler. Dinsiz İngiltere diyorum çünkü İngiltere o sıralar hristiyan. Daha önce de söylediğimiz gibi Vikinglerse paganlar. Neyse Bunlar İngiltere ile de yetinmeyip, daha da batıya yönelmişler ve sonunda Amerika topraklarına ulaşmışlar. Bu bulddukları yeni toprakları, nedendir bilinmez "Vinland - Şarap ülkesi" olarak adlandırmışlar. 
Doğuya yönelen İsveçli Vikingler ise, nehirlerde yol alıp, taaa İstanbul'a kadar gelmişler. Tabi o sıralar İstanbul, Konstantinopolis. Bizans Imparatorluğunu'nun başkenti. Henüz Türkler yok ortada. Vikingler İstanbul'u yada Konstantinapolis'i "Miklağård" olarak adlandırmışlar...

Mikla, mykil = çok, büyük 
Gård = şimdilerde park, bahçe anlamında ama o zamanlar alış-veriş yeri olarak geçiyormuş.

...Yani Mıklağård=Büyük şehir olarak.

Neyse İstanbul'a gelen Vikinglerin hepsi geri dönmemiş. Kimileri İstanbul'da kalıp inşaatlarda çalşiip, kaset çıkarıp, ünlü olmayı düşleyerek geçirmişler ömürlerini. 

İşte bu inşaatlarda çalışan Vikinglerden bazıları, oraya buraya "Onur was here!", "Bunları Onur yazdı" gibisinden o zamanın (hatta günümüzün)grafitisini çalıştıkları inşaatlara kazımışlar..

Ayasofya inşaatında çalışan bazı Viking arkadaşlardan "Halvdan" ve "Are" isimli iki kişide Ayasofyanın duvarlarına biz buradaydık diye yazmışlar.

Yukaridaki fotografta gözükmekteler.. Eğer yolunuz Ayasofya'ya düşerse bir göz atın derim..

0 yorum yapıldı!.:

Yorum Gönder

 
Blogger Templates